Rwanda Ngoma

Dlho som rozmýšľal, akú africkú kávu chcem ešte ponúkať okrem Etiópie, pokiaľ sa mi nedostala do ruky vzorka Rwanda Ngoma. Už rutinne som si z nej pripravil filtrovanú kávu a skoro som odpadol! Presne takýto ovocný, ľahký a chuťovo mnohofarebný filter mi v ponuke chýbal! Po tom, ako dostala táto káva ohodnotenie „approved“ aj od manželky, putovalo jej 60 kg vrece ku nám do pražiarne.

Chuťový profil tejto kávy je pre mňa ako insitný obrázok – plný rôznych veselých farieb, ktoré sa navzájom prelínajú. Je to taká typická Afrika. Vonia divoko ovocne. Telo tejto kávy nie je veľmi výrazné. V chuti cítiť mandarínky a medovú sladkosť, na pozadí jemne mliečnu čokoládu. Je to taká „džúsová“ káva, pri ktorej prítomnosť acidity vôbec neprekáža, pretože je veľmi delikátna a nerušivá.

Táto káva pochádza z oblasti blízko jazera Kivu. Kávu tu pestuje množstvo drobných farmárov, ktorí nemajú potrebné zariadenie na spracovanie kávových čerešní po zbere. Preto svoju kávu nosia na spracovanie do stanice Ngoma. Táto stanica vznikla približne v roku 2006 a je v osobnom vlastníctve. Spracováva kávu od približne 3000 farmárov, ktorí pestujú varietu Bourbon v nadmorskej výške od 1528 do 1800 m. n. m. Kapacita spracovateľskej stanice je 3 tony kávových čerešní za hodinu.

V prvom kroku sa káva v stanici zbavuje dužiny. Pritom sa oddelia nedozreté čerešne od dozretých. Následne sa nechávajú zrná fermentovať cca. 12 hodín vo fermentovacích nádržiach a potom sa premývajú v premývacích kanáloch, kde sa zbavujú slizu. Po tomto kroku sa dajú do namáčacích nádob, kde ostávajú 18 až 24 hodín. Týmto procesom sa naplno rozvinú aminokyseliny a proteíny v bunkovej štruktúre zrna, čo spôsobí rozvinutie acidity a ovocných tónov v káve. Zrná sú potom prenesené na sušiace stoly, kde prebieha aj oddelenie defektných zŕn. Táto prvá fáza sušenia môže trvať cca. 6 hodín. Následne sa zrná (v už hrubších vrstvách) sušia ešte cca. 14 až 20 dní (podľa počasia). Po procese sušenia sa nechávajú asi mesiac oddychovať, potom sa preberajú od defektných zŕn a balia do GrainPro vriec (čo to je, vysvetlím inokedy...).

Takže... každá jedna káva má svoj príbeh. Ten dnešný je o veľmi chudobnej africkej krajine, poznačenej mimoriadne tragickým osudom, ktorá je však, napriek všetkému, schopná v kontexte svetovej produkcie dopestovať kávu skutočne jedinečných kvalít. Veselú a farebnú.

Ako je to možné? Neviem. Ale verte mi...

13259557_1588344264828923_1037893833_ngrow_with_love_1preview-full-grow_with_love_2